Magyarországon – ahogy a fejlett országokban máshol is – a szív-érrendszeri betegségek mellett vezető haláloknak számítanak a daganatos megbetegedések. A rosszindulatú elváltozások közül hazánkban a legfrissebb adatok szerint a vastagbélrák a második leggyakoribb daganattípus, ezt előzi meg az emlőrák, követi a tüdőrák és a prosztatarák.
A vastagbélrák lassan alakul ki és a kezdeti szakaszban nem jár feltűnő tünetekkel. Mikor már komolyabb panaszok jelentkeznek, általában a betegség előrehaladott állapotával kell számolni. Éppen ezért a megelőzésben nagyon fontos szerepet kap a szűrés, amelyet 40-50 éves kor felett mindenkinek javasolt elvégeztetni (lehetőleg kétévente)! Minél korábban felfedezésre kerül valamilyen elváltozás, annál könnyebb kezelni és gyógyítani.
A vastagbéldaganat tünete lehet a székelési szokások megváltozása (pl. váltakozó székrekedés-hasmenés, vagy ha a beteg úgy érzi nem képes a beleit teljes mértékben üríteni), székletvér, indokolatlan fogyás, fáradtságérzet, gyakori puffadás, görcsök, hasi diszkomfort érzet. Ezek azonban sok más emésztőrendszeri betegség tünetei is lehetnek, ezért itt a fontos emlékeztető: ne a szomszédasszonyhoz és ne is az internethez fordulj, ha szokatlan panaszaid vannak, hanem mindenképp keresd fel a kezelőorvosod és járj utána a problémának! A fenti tüneteket nem szabad elbagatellizálni, azonban az első puffadás esetén sem érdemes halálos betegséget öndiagnosztizálni. A hangsúly a szűrővizsgálaton van!
A vastagbéldaganat megelőző állapota lehet a vastagbélpolip, ami egy jóindulatú sejtburjánzás. Az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb a megjelenése, valamint családi halmozódás is megfigyelhető. A polipok idővel rosszindulatú daganattá fejlődhetnek, így ezeket a felfedezés után sebészeti úton érdemes eltávolíttatni. A vastagbéldaganat azért is veszélyes, mert a sejtek beszűrik a környező szöveteket, és távoli áttéteket is adhatnak, ami nagyban rontja a betegség prognózisát.
A diagnózis felállításához kolonoszkópia (vastagbéltükrözés) és szövettani mintavétel szükséges – ez az úgynevezett „gold standard” az orvosi gyakorlatban. Emellett laboratóriumi vizsgálatokat (pl. székletvér teszt, vérképzési paraméterek, tumormarkerek), valamint hasi ultrahangot, CT vizsgálatot is elrendelhet az orvos. A betegség felfedezésének pillanatában meghatározott stádiumtól függ a terápia, de az esetek nagy többségében a vastagbéldaganatot sebészeti úton eltávolítják, majd kemoterápiával és sugárterápiával kezelik. A túlélési esély annál jobb, minél hamarabb észreveszik és megkezdik a kezelést.
A betegség kialakulásában az összes daganattípus közül a vastagbélrák esetében van legnagyobb jelentősége a táplálkozásnak és életmódnak!
A vastagbélrák kialakulásában szerepet játszó étrendi és életmódbeli tényezők
Egyéb hajlamosító tényezők:
Megelőzésében kiemelt szerepet kap:
Ezek napi szintű fogyasztása, az étrend alapvető elemeiként.
A vastagbéldaganat megelőzésében az étrendnek tehát kiemelt szerepe van! Emellett nagyon fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás és a stressz kezelése, a lelki-pszichés egyensúly megtalálása és a káros szenvedélyek mellőzése (dohányzás, alkoholizálás).
A kockázati tényezők közül első helyen áll az étrend alacsony rosttartalma. Miért van ez? A rostszegény táplálkozás hatására a bélben megnövekszik a tranzitidő, a béltartalom pangása pedig hajlamosít a daganatok kialakulására. Ellenben a zöldség-gyümölcsben, teljes értékű gabonafélékben és hüvelyesekben, döntően növényi alapú, rostban gazdag étrend bőséges folyadékfogyasztással és rendszeres testmozgással kiegészítve folyamatosan „edzésben” tartja a bélfalat, megkönnyíti a rendszeres székletürítést, segít eltávolítani a toxikus anyagokat és egészséges, jótékony bélflórát alakít ki, amely védő hatású lesz a vastagbéldaganatok ellen.
A rostban gazdag táplálkozás több okból is védő hatású: közvetlenül gyakorol jótékony hatást a bélfalra, az emésztésre, béltartalomra és bélflórára, közvetetten pedig segít megelőzni az elhízást, ami szintén rizikófaktor a betegség kialakulása szempontjából. Mivel többféle rostot ismerünk, így a hatásuk is más lesz a betegség megelőzése szempontjából. Ezért is fontos, hogy színesen, változatosan táplálkozzunk és minden rosttípust magában foglaló étrendet kövessünk.
A vizet megkötni képes rostok (vízben nem oldódó rostok) megduzzadnak a bélben, így megnövelik a széklet térfogatát, ami enyhe nyomást gyakorol a bélfalra, ezáltal a béltartalom gyorsabban halad tovább, ezzel lerövidítve a már említett tranzitidőt. Ez a folyamat megakadályozza, hogy az esetleges rákkeltő és toxikus anyagok túl sok időt töltsenek a bélben és elindítsák a kóros folyamatokat. A vízben oldódó, viszkózus rostok pedig arra képesek, hogy a rákkeltő anyagokat, esetlegesen képződő anyagcseretermékeket megkötik, így azok a széklettel ürülnek. A prebiotikus hatású rostok ezen felül a jótékony bélflórára is hatnak: az előnyös hatású bélbaktériumok számára táplálékul szolgálnak, akik ezeket a rostokat fermentálják. Anyagcseretevékenységük révén eközben olyan anyagokat (pl. rövid szénláncú zsírsavakat /SCFA/) termelnek, amelyek egészségesen tartják a bélfalat és segítenek megelőzni többek között a daganatos elváltozásokat. Egyes kutatások szerint a hüvelyesek rendszeres fogyasztása például gátolja az egyik gyulladáskeltő baktériumfaj szaporodását és aktivitását, a rezisztens keményítők és oligoszacharidok pedig kifejezetten sok SCFA-t eredményeznek a bélbaktériumok táplálásán keresztül.
A növényekben található antioxidánsok, poliefenolok, flavonoidok és egyéb bioaktív anyagok – összefoglaló nevükön fitokemikáliák – amilyen kicsik, olyan nagy hatással bírnak. Ezek az energiát nem adó tápanyagok legnagyobb figyelmet a betegségmegelőzésben kapnak, ami igaz a daganatok, azon belül a vastagbéldaganat esetében is. A legjobban akkor tesszük, ha minél több növényt eszünk, minél színesebben és változatosabban, így biztosak lehetünk abban, hogy a szervezetünk megkapja azokat a fontos tápanyagokat, amire szüksége van az egészséges működéshez és a rákos sejtek elhárításához.
A vastagbéldaganat esetében is már azonosítottak néhány olyan fitokemikáliát, amely kifejezetten jótékony hatású lehet a megelőzésben, de ez nem jelenti azt, hogy kizárólag ezeket kellene enni. Az egészséges változatos táplálkozás részeként jó hatásúak lehetnek a citrusfélék, a bogyós gyümölcsök, a sárga, narancssárga és sötétzöld színű zöldségek/gyümölcsök, kvercetin tartalma miatt a hajdina, antioxidáns hatása miatt a zöld tea, fűszernövények közül a kurkuma és a gyömbér.
A vastagbéldaganaton kívül azért ne felejtsük el, hogy sok más egyéb betegségtől, daganattípustól megvéd a helyes életmód. Bár valóban nagyon szennyezett világban élünk és rengeteg rajtunk kívülálló tényező befolyásolhatja az egészségünket, mégis arra érdemes törekedni, hogy az egyén szintjén tegyük meg a lehető legtöbbet, ami tőlünk telik. Bármilyen „rossz” géneket is örököltünk és bármennyi szennyező anyag van a környezetünkben, az elmúlt évtizedek tudományos kutatásai alapján még mindig az az érvényes igazság, hogy a betegségek hátterében legnagyobb részt az életmódunk áll. Ez persze mindenre nem lehet igaz, de a nem fertőző krónikus (civilizációs) betegségekre, mint amilyen például a rosszindulatú daganatok jelentős megelőző hatással bír a helyes táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a káros szenvedélyek elhagyása, a megfelelő mennyiségű alvás és a stresszmenedzsment.
Ahhoz, hogy a lehető legjobb életminőséget érj el és minél több életéved egészségben teljen el, neked kell belefektetned az energiát. Ezt azonban nem igazán tanítják az iskolában, ezért ha szeretnél többet tenni az egészségedért, ajánlott szakmailag megalapozott tanácsokat követni.
A nemzetközi rákkutató szervezet által 2018-ban megfogalmazott és szakmailag megalapozott 9+1 életmódtanács a rákbetegségek megelőzésére az alábbiakban olvasható.
World Cancer Research Fund – Cancer Prevention Recommandation (2018): https://www.mdpi.com/2072-6643/11/7/1572
https://www.mdpi.com/2072-6643/15/11/2545
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0009279722003751?via%3Dihub
https://www.wcrf.org/diet-activity-and-cancer/cancer-prevention-recommendations/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6273426/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4000498/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6857900/
Soltész Erzsébet – Gajda Zoltán: A rost jó!
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |