Hogyan hízzak? Manapság a csapból is az folyik, hogy milyen diétával hogyan lehet fogyni, mennyi idő alatt. A nagy többség megállás nélkül azt keresi, melyik módszerrel lehetne már végre megszabadulni a makacs túlsúlytól. Nem csoda: Magyarországon a lakosság kb. 65%-a túlsúlyos vagy elhízott.
Ennek ellenére nagyon sokan vannak olyanok is, akik pont ennek a fordítottjával küzdenek: hízni szeretnének. Gluténérzékenység (új oldalon nyílik meg) esetén gyakran előfordulhat, hogy valaki akaratlanul veszít testsúlyából a bélbolyhok pusztulása okán kialakult felszívódási zavar miatt, főként a diagnózis előtt és az étrendváltoztatás kezdetén. A bélnyálkahártya regenerálódása egyénenként változhat, attól függően, hogy milyen mértékű volt a roncsolódás. Így a normál testsúly visszanyerése is több-kevesebb időt igényel. A gyorsabb eredmény érdekében azonban érdemes tudatosan táplálkozni és életmódot váltani, ezáltal akár több hónapnyi rossz közérzettől, küzdelemtől kímélheted meg magad!
A coeliákia (ejtsd: cöliákia) – vagy hétköznapibb nevén gluténérzékenység – egy genetikailag meghatározott autoimmun betegség, ami a vékonybél nyálkahártyáján található bélbolyhokat érinti. Hívják még lisztérzékenységnek, vagy gluténszenzitív enteropátiának is. Az autoimmun reakciót a kalászos gabonafélékben – a búzában, árpában és rozsban – található fehérje, a glutén váltja ki. A beteg szervezete a glutént idegen anyagnak érzékeli és támadást indít ellene (glutén elleni antitesteket termel), de eközben tévesen a saját sejtjeit is elpusztítja. Ennek eredményeképpen a vékonybél bolyhai elpusztulnak, így a táplálék felszívódása zavart szenved.
A betegséget már időszámításunk előtt is ismerték. A tudósok felpüffedt hasról, kóros lesoványodásról és a gluténérzékeny gyermek rövid élettartamáról számoltak be. Akkoriban képtelenek voltak megoldást találni a problémára, így leginkább koplalást írtak elő. Végül dr. Willem-Karel Dicke holland gyermekorvos 1953-ban jött rá a betegség és a búza kapcsolatára.
Cöliákia esetén tehát ha valaki glutén tartalmú ételt eszik, a bélboholy állománya elpusztul. Sőt, ehhez nem szükséges például búzakenyeret vagy tésztát sem ennie, az is beindítja az autoimmun reakciót, ha gluténnal szennyezett ételt eszik. Ez azt jelenti, hogy az adott étel eredendően nem tartalmazna glutént (pl. sült krumpli), de az elkészítés vagy csomagolás során érintkezett glutén tartalmú étellel (pl a sült krumplit abban az olajban készítették, amiben előtte búzalisztbe panírozott húst sütöttek).
Emiatt a cöliákiás vékonybele nem lesz alkalmas a tápanyagok felszívására, mivel a felület jelentősen megsérülhet. Úgy kell ezt elképzelni, mintha egy sűrűn benőtt mezőt egy csapásra tövig letarolnának – ez látszik a vizsgálat során is, amikor valaki elmegy gasztroenterológushoz. A vékonybél felülete hullámos, a glutént fogyasztó cöliákiásé viszont ellaposodott, kisimult. Sajnos egy ilyen felületen a tápanyagok nem tudnak jól felszívódni, így gyakran vitamin- és ásványianyag hiány alakul ki, kellemetlen hasi tünetek, fogyás, hasmenés tapasztalható.
A súlyos felszívódási zavar ellenére a betegség lehet tünetmentes, vagy olyan – nem tipikus – tünetek mutatkozhatnak, amiből sokáig nem jönnek rá, hogy baj van. A tipikus tünetek lehetnek gasztrointesztinálisak (vagyis emésztőrendszeri) és extraintesztinálisak (tehát az emésztőrendszeren kívüli) is.
Jellemző tünetek:
A kezelés első és legfontosabb lépése a szigorú gluténmentes diéta bevezetése, amit egy életen át tartani kell.
Sok gluténmentes termék felel meg a diétázók szigorú szabályainak, ezzel egyidőben azonban nem biztos, hogy a hosszútávú egészséget is szolgálják. Attól, hogy valami gluténmentes, még lehet, hogy túl sok finomított szénhidrátot, cukrot, kevés rostot és vitamint tartalmaz. Nem elég tehát gluténmentesen táplálkozni, vissza kell pótolni a gyógyuláshoz és az egészséges működéshez szükséges mikrotápanyagokat is!
Gluténérzékenyként ugyanúgy – ha nem jobban – kulcsfontosságú az egészséges, változatos táplálkozás egy életen át! A felszívódási zavar miatt kiemelten fontos, hogy a táplálék nagyon gazdag legyen vitaminokban, ásványianyagokban, a gyulladt bél miatt pedig előnyben kell részesíteni az antioxidánsokban gazdag növényeket, az omega3-ban gazdag halakat, magvakat és az omega-9 zsírsav tartalmú olívaolajat.
Nem mindegy tehát, hogy a diagnózist a kezünkben tartva mi várhat ránk és mi lesz a diéta célja. Külső szemlélőként pedig fontos megértenünk, hogyha a környezetünkben valaki gluténmentes étkezést igényel, akkor bizony nem vehetjük félvállról a problémáját.
Vitaminok (javaslat)
Reggeli |
|
Tízórai |
|
Ebéd | Brokkoli-burgonya krémleves
1 adaghoz: 80 g burgonya (pucolva), 150 g brokkoli, 50 g zabtejszín, víz, só, fűszerek (pl. majoranna, bazsalikom, tárkony, borsikafű, fehérbors)
Szafi Free bolognai lencsével, Szafi Free tészta, mandulaszórás
1 adaghoz: fél üveg Szafi Free bolognai lencsével (készétel), 80 g Szafi Free orsó tészta, szóráshoz 15 g natúr mandula apróra vágva és Szafi Free sörélesztőpehely Ital/desszert: frissen préselt narancslé, 2 dl |
Uzsonna |
|
Vacsora |
Az édesburgonya sütéséhez és a salátához összesen 1 evőkanál extra szűz olívaolajat használjunk (ezt osszuk el) |
Pótvacsora | 2 db Szafi Free ripsz, natúr tea (pl. citromfű) |
Vitaminok (javaslat)
Reggeli |
|
Tízórai |
|
Ebéd | Brokkoli-burgonya krémleves
1 adaghoz: 125 g burgonya (pucolva), 150 g brokkoli, 50 g zabtejszín, víz, só, fűszerek (pl. majoranna, bazsalikom, tárkony, borsikafű, fehérbors)
Szafi Free bolognai lencsével, Szafi Free tészta, mandulaszórás
1 adaghoz: 1 üveg Szafi Free bolognai lencsével (készétel), 100 g Szafi Free orsó tészta, szóráshoz 15 g natúr mandula apróra vágva és Szafi Free sörélesztőpehely Ital/desszert: frissen préselt narancslé, 2 dl |
Uzsonna |
|
Vacsora |
Az édesburgonya sütéséhez és a salátához összesen 1 evőkanál extra szűz olívaolajat használjunk (ezt osszuk el) |
Pótvacsora | 3 db Szafi Free ripsz, natúr tea (pl. citromfű) |
Reméljük sikerült kielégítő választ adunk a „Hogyan hízzak?” kérdésre. Írd meg kommentben, hogy mit gondolsz a cikkünkről.
Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
2 replies on “HOGYAN HÍZZAK EGÉSZSÉGESEN? – TESTSÚLYMENEDZSMENT GLUTÉNMENTES ÉTRENDDEL (2 példával)”
Sziasztok! A kölesliszt milyen mértékben fogyasztható Hasimoto mellett?
A kölesben goitrogén anyagok találhatók, emiatt vált „ellenséggé”, azonban tudni kell, hogy ezek az anyagok hő hatására elbomlanak, így szó sincs arról, hogy tilos lenne. Ezzel is, mint mindennel érdemes mértéket tartani. A kutatások nagyon ellentmondásosak, valóban hallani ilyenekről különböző platformokon, azonban eddig semmilyen olyan eredmény nem született, amely tiltaná Hashimoto betegségben a köles fogyasztását. Jódhiányos betegségben ha a köles az étrend fő összetétele, előfordulhat a betegésg rosszabbodása, de jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a köles normál mennyiségű fogyasztása egyértelműen ártana a betegségnek. Az ehhez hasonló eredményeket vagy állatkísérletekben, vagy afrikai területeken, erősen jódhiányos és egyoldalú táplálkozást folytató népcsoportokban találták. Hangsúlyozandó tehát, hogy egy egészséges, kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás esetén nem jelent problémát, ha néha szerepel az étrendben köles. Emellett fontos a megfelelő konyhatechnológia (főzés, sütés, hőkezelés) és az orvosi utasítások betartása (gyógyszeres kezelés, jódbevitelre vonatkozó útmutatások, egyéb étrenkiegészítés). Források: doi: 10.24911/SJP.106-1587138942; DOI: 10.1210/jcem-68-4-707