HOGYAN HÍZZAK EGÉSZSÉGESEN? - TESTSÚLYMENEDZSMENT GLUTÉNMENTES ÉTRENDDEL (2 példa a cikk végén.)

Hogyan hízzak? Manapság a csapból is az folyik, hogy milyen diétával hogyan lehet fogyni, mennyi idő alatt. A nagy többség megállás nélkül azt keresi, melyik módszerrel lehetne már végre megszabadulni a makacs túlsúlytól. Nem csoda: Magyarországon a lakosság kb. 65%-a túlsúlyos vagy elhízott. 

Ennek ellenére nagyon sokan vannak olyanok is, akik pont ennek a fordítottjával küzdenek: hízni szeretnének. Gluténérzékenység (új oldalon nyílik meg) esetén gyakran előfordulhat, hogy valaki akaratlanul veszít testsúlyából a bélbolyhok pusztulása okán kialakult felszívódási zavar miatt, főként a diagnózis előtt és az étrendváltoztatás kezdetén. A bélnyálkahártya regenerálódása egyénenként változhat, attól függően, hogy milyen mértékű volt a roncsolódás. Így a normál testsúly visszanyerése is több-kevesebb időt igényel. A gyorsabb eredmény érdekében azonban érdemes tudatosan táplálkozni és életmódot váltani, ezáltal akár több hónapnyi rossz közérzettől, küzdelemtől kímélheted meg magad!

Miért nem tudok hízni gluténérzékenyként?

A coeliákia (ejtsd: cöliákia) – vagy hétköznapibb nevén gluténérzékenység – egy genetikailag meghatározott autoimmun betegség, ami a vékonybél nyálkahártyáján található bélbolyhokat érinti. Hívják még lisztérzékenységnek, vagy gluténszenzitív enteropátiának is. Az autoimmun reakciót a kalászos gabonafélékben – a búzában, árpában és rozsban – található fehérje, a glutén váltja ki. A beteg szervezete a glutént idegen anyagnak érzékeli és támadást indít ellene (glutén elleni antitesteket termel), de eközben tévesen a saját sejtjeit is elpusztítja. Ennek eredményeképpen a vékonybél bolyhai elpusztulnak, így a táplálék felszívódása zavart szenved. 

A betegséget már időszámításunk előtt is ismerték. A tudósok felpüffedt hasról, kóros lesoványodásról és a gluténérzékeny gyermek rövid élettartamáról számoltak be. Akkoriban képtelenek voltak megoldást találni a problémára, így leginkább koplalást írtak elő. Végül dr. Willem-Karel Dicke holland gyermekorvos 1953-ban jött rá a betegség és a búza kapcsolatára.

Cöliákia esetén tehát ha valaki glutén tartalmú ételt eszik, a bélboholy állománya elpusztul. Sőt, ehhez nem szükséges például búzakenyeret vagy tésztát sem ennie, az is beindítja az autoimmun reakciót, ha gluténnal szennyezett ételt eszik. Ez azt jelenti, hogy az adott étel eredendően nem tartalmazna glutént (pl. sült krumpli), de az elkészítés vagy csomagolás során érintkezett glutén tartalmú étellel (pl a sült krumplit abban az olajban készítették, amiben előtte búzalisztbe panírozott húst sütöttek). 

Emiatt a cöliákiás vékonybele nem lesz alkalmas a tápanyagok felszívására, mivel a felület jelentősen megsérülhet. Úgy kell ezt elképzelni, mintha egy sűrűn benőtt mezőt egy csapásra tövig letarolnának – ez látszik a vizsgálat során is, amikor valaki elmegy gasztroenterológushoz. A vékonybél felülete hullámos, a glutént fogyasztó cöliákiásé viszont ellaposodott, kisimult. Sajnos egy ilyen felületen a tápanyagok nem tudnak jól felszívódni, így gyakran vitamin- és ásványianyag hiány alakul ki, kellemetlen hasi tünetek, fogyás, hasmenés tapasztalható.

A súlyos felszívódási zavar ellenére a betegség lehet tünetmentes, vagy olyan – nem tipikus – tünetek mutatkozhatnak, amiből sokáig nem jönnek rá, hogy baj van. A tipikus tünetek lehetnek gasztrointesztinálisak (vagyis emésztőrendszeri) és extraintesztinálisak (tehát az emésztőrendszeren kívüli) is. 

Jellemző tünetek:

  • hasmenés
  • fogyás
  • haspuffadás
  • izomgyengeség
  • vérszegénység
  • tápanyaghiány (pl. vas-, B12 vitamin-, D vitamin-, kalcium hiány)
  • hajhullás, gyenge körmök, bőrtünetek (pl. ekcéma, viszkető hólyagok)
  • nőknél menstruációs zavarok
  • gyermekkorban a növekedésben való elmaradás
  • depresszió
  • neurológiai tünetek (idegrendszer)

A kezelés első és legfontosabb lépése a szigorú gluténmentes diéta bevezetése, amit egy életen át tartani kell

Sok gluténmentes termék felel meg a diétázók szigorú szabályainak, ezzel egyidőben azonban nem biztos, hogy a hosszútávú egészséget is szolgálják. Attól, hogy valami gluténmentes, még lehet, hogy túl sok finomított szénhidrátot, cukrot, kevés rostot és vitamint tartalmaz. Nem elég tehát gluténmentesen táplálkozni, vissza kell pótolni a gyógyuláshoz és az egészséges működéshez szükséges mikrotápanyagokat is!

Gluténérzékenyként ugyanúgy – ha nem jobban – kulcsfontosságú az egészséges, változatos táplálkozás egy életen át! A felszívódási zavar miatt kiemelten fontos, hogy a táplálék nagyon gazdag legyen vitaminokban, ásványianyagokban, a gyulladt bél miatt pedig előnyben kell részesíteni az antioxidánsokban gazdag növényeket, az omega3-ban gazdag halakat, magvakat és az omega-9 zsírsav tartalmú olívaolajat. 

Nem mindegy tehát, hogy a diagnózist a kezünkben tartva mi várhat ránk és mi lesz a diéta célja. Külső szemlélőként pedig fontos megértenünk, hogyha a környezetünkben valaki gluténmentes étkezést igényel, akkor bizony nem vehetjük félvállról a problémáját.

Mivel tudod növelni az energiabeviteled gluténmentes diétán, ha hízni szeretnél?

  • Naponta többszöri, legalább 5 étkezés, akár pótvacsora
  • Minden étkezés tartalmazzon jó minőségű zsír-, fehérje- és szénhidrátforrást
  • Mellőzd a szénhidrátcsökkentett gluténmentes termékeket!
  • Egyél nagy mennyiségű, jó minőségű szénhidrátot! Pl. kölest, tápiókát, hajdinát, zabot, hüvelyeseket – babféléket, csicseriborsót, zöldborsót, lencsét, burgonyaféléket (burgonya, édesburgonya), mindenféle zöldséget, gyümölcsöt – minden étkezéskor
  • Szafi termékpéldák egészséges testsúlynöveléshez – jó minőségű szénhidrátok:
  • Amennyiben nem áll fenn szénhidrátanyagcsere zavar, kis mennyiségben fogyasztható hozzáadott cukor: méz, juharszirup formájában (a finomítottcukornál jobb választás, hiszen vannak benne ásványi anyagok, vitaminok)
  • Nagy energiatartalmú étkezésekhez tippek: adj az ételeidhez plusz zsírforrást (példák lejjebb)
    • pl. a levesekre, tésztákra, salátákra, reggeli gabonákra, kásákra szórj olajos magvakat, a kenyeredet
    •  salátáidat locsold meg jó minőségű extra szűz olívaolajjal
    • rakott ételekbe tegyél plusz sajtot vagy tejfölt
  • Plusz kalóriabevitel megoldható turmix formájában is, így könnyebben elfogyasztható nagyobb mennyiségű étel – étvágytalanság esetén is
    • A turmix egészítse ki a napi étrendet, ne étkezéshelyettesítő legyen!
    • A turmixban legyen jó minőségű zsír-, szénhidrát és fehérjeforrás is
  • Sportolj rendszeresen: 
    • javasolt a nagy energiaigényű, izomépítő edzés (saját testsúlyos vagy külső ellenállással végzett, pl. súlyzók, gumiszalagok, trx, gépek)
    • kardio edzéseket minimalizáld
  • Sportolás előtt és után is egyél szénhidrát és fehérjetartalmú ételt
  • Ne csak az edzés utáni fehérjédet idd meg (Pl. Szafi Free barna rizscsíra fehérje protein shake), hanem 1-2 órával utána fogyassz el egy „rendes” étkezést is! Ha erre előreláthatólag nem lesz időd, turmixolj a fehérjéhez banánt, zabpelyhet, olajos magvakat is!
  • Ha nem kell figyelned a cukorbevitelre, edzés közben fogyassz glükóz tartalmú izotóniás italt (sportitalt) 

Étrendkiegészítő turmix példa:

Ételféleségek, melyekből gyakrabban és nagyobb mennyiségben érdemes fogyasztani:

  • vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gabonaféleségek változatosan (példák fentebb)
  • hüvelyesek
  • olajos magvak
  • mogyoróvaj
  • avokádó
  • kókusztejszín („full fat”)
  • extra szűz olívaolaj, hidegen sajtolt avokádóolaj
  • heti 1x kókuszolajban sült (bő olajban) Szafi Free fasírtok
  • zsíros halak (pl. lazac, makréla, hering, harcsa, szardínia)
  • zsírdús tejtermékek: sajtok, görög joghurt, tejföl, vaj, vajkrém, tejszín
  • tojás (tojássárgája)
  • granolák

2500 KALÓRIÁS EGÉSZSÉGES MINTAÉTREND NŐKNEK
(1 NAP, PÉLDA)

Vitaminok (javaslat)

Reggeli

  • fél avokádó (60 g)
  • 1 db főtt tojás (vagy tükörtojás/rántotta)
  • 1 paprika, 1 marék retek
  • tea 1 teáskanál mézzel

Tízórai

  • 1 pohár natúr görög joghurt (150 g)
  • 50 g Szafi Free granola
  • 1 marék kockára vágott mangó vagy őszibarack, vagy 1 marék áfonya

Ebéd

Brokkoli-burgonya krémleves

 

1 adaghoz: 80 g burgonya (pucolva), 150 g brokkoli, 50 g zabtejszín, víz, só, fűszerek (pl. majoranna, bazsalikom, tárkony, borsikafű, fehérbors)

 

Szafi Free bolognai lencsével, Szafi Free tészta, mandulaszórás

 

1 adaghoz: fél üveg Szafi Free bolognai lencsével (készétel), 80 g Szafi Free orsó tészta, szóráshoz 15 g natúr mandula apróra vágva és Szafi Free sörélesztőpehely

Ital/desszert: 

frissen préselt narancslé, 2 dl

Uzsonna

  • 1 db banán
  • 1 marék Szafi Free teasütemény (kb. 25 g)
  • Zabtejes kávé (2 dl), chai tea (fűszeres tejes tea), vagy Szafi Free matcha latte

Vacsora

  • Sütőben sült lazac (1 kicsi szelet, kb 120 g) édesburgonyával (250 g, nyersen)
  • Saláta extra szűz olívaolajjal, frissen facsart citromlével, fűszerekkel

 

Az édesburgonya sütéséhez és a salátához összesen 1 evőkanál extra szűz olívaolajat használjunk (ezt osszuk el)

Pótvacsora

2 db Szafi Free ripsz, natúr tea (pl. citromfű)

3000 KALÓRIÁS EGÉSZSÉGES MINTAÉTREND FÉRFIAKNAK (1 NAP, PÉLDA)

Vitaminok (javaslat)

Reggeli

  • fél avokádó (60 g)
  • 1 db főtt tojás (vagy tükörtojás/rántotta)
  • 1 paprika, 1 marék retek
  • tea 1 teáskanál mézzel

Tízórai

  • 1 pohár natúr görög joghurt (150 g)
  • 50 g Szafi Free granola
  • 1 marék kockára vágott mangó vagy őszibarack, vagy 1 marék áfonya

Ebéd

Brokkoli-burgonya krémleves

 

1 adaghoz: 125 g burgonya (pucolva), 150 g brokkoli, 50 g zabtejszín, víz, só, fűszerek (pl. majoranna, bazsalikom, tárkony, borsikafű, fehérbors)

 

Szafi Free bolognai lencsével, Szafi Free tészta, mandulaszórás

 

1 adaghoz: 1 üveg Szafi Free bolognai lencsével (készétel), 100 g Szafi Free orsó tészta, szóráshoz 15 g natúr mandula apróra vágva és Szafi Free sörélesztőpehely

Ital/desszert: 

frissen préselt narancslé, 2 dl

Uzsonna

  • Banánturmix: 1 db banán, 3 dl zabtej, fahéj
  • 1 marék Szafi Free teasütemény (kb. 25 g)

Vacsora

  • Sütőben sült lazac (1 szelet) édesburgonyával (300 g, nyersen)
  • Saláta extra szűz olívaolajjal, frissen facsart citromlével, fűszerekkel

 

Az édesburgonya sütéséhez és a salátához összesen 1 evőkanál extra szűz olívaolajat használjunk (ezt osszuk el)

Pótvacsora

3 db Szafi Free ripsz, natúr tea (pl. citromfű)

Reméljük sikerült kielégítő választ adunk a „Hogyan hízzak?” kérdésre. Írd meg kommentben, hogy mit gondolsz a cikkünkről.

Hogyan tovább?

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

2 replies on “HOGYAN HÍZZAK EGÉSZSÉGESEN? – TESTSÚLYMENEDZSMENT GLUTÉNMENTES ÉTRENDDEL (2 példával)”

  • Rea Kiss
    2023.09.19. at 12:12

    Sziasztok! A kölesliszt milyen mértékben fogyasztható Hasimoto mellett?

    • Szafi Dietetika
      2023.09.21. at 10:05

      A kölesben goitrogén anyagok találhatók, emiatt vált „ellenséggé”, azonban tudni kell, hogy ezek az anyagok hő hatására elbomlanak, így szó sincs arról, hogy tilos lenne. Ezzel is, mint mindennel érdemes mértéket tartani. A kutatások nagyon ellentmondásosak, valóban hallani ilyenekről különböző platformokon, azonban eddig semmilyen olyan eredmény nem született, amely tiltaná Hashimoto betegségben a köles fogyasztását. Jódhiányos betegségben ha a köles az étrend fő összetétele, előfordulhat a betegésg rosszabbodása, de jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a köles normál mennyiségű fogyasztása egyértelműen ártana a betegségnek. Az ehhez hasonló eredményeket vagy állatkísérletekben, vagy afrikai területeken, erősen jódhiányos és egyoldalú táplálkozást folytató népcsoportokban találták. Hangsúlyozandó tehát, hogy egy egészséges, kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás esetén nem jelent problémát, ha néha szerepel az étrendben köles. Emellett fontos a megfelelő konyhatechnológia (főzés, sütés, hőkezelés) és az orvosi utasítások betartása (gyógyszeres kezelés, jódbevitelre vonatkozó útmutatások, egyéb étrenkiegészítés). Források: doi: 10.24911/SJP.106-1587138942; DOI: 10.1210/jcem-68-4-707