Sokszor hallani, hogy a fruktóz milyen káros – hiszen az is cukor, sőt a májat is elzsírosítja. Mivel az információnak csak ezen apró részletei jutnak a köztudatba, sokszor előfordul, hogy már a gyümölcsökről is rémálmaid vannak. Pedig a valóság az, hogy nem a gyümölcsökkel van a baj. Ebben a cikkünkben tisztázzuk a félreértéseket és megmutatjuk mire kell figyelned a fruktózzal kapcsolatban.
Mi az a fruktóz?
A fruktóz egy egyszerű cukor, más néven monoszacharid (vagyis 1 db cukormolekulából álló szénhidrát). A glükózzal „összekapaszkodva” alkotják a szacharózt – vagyis az egyszerű, közismert répacukrot. Egyéb, rövid szénláncú szénhidrát molekuláknak is része, mint pl. az inulinnak (pl. csicsókában), a fruktánoknak (pl. hüvelyesekben), vagy cukoralkoholoknak (pl. szorbitban). Természetes módon megtalálható a gyümölcsökben, egyes zöldségekben és diófélékben, valamint a mézben, a szirupokban (pl. agávé, juhar, kukoricaszirup), a kókuszvirágcukorban. Értelemszerűen így minden ezekből készült élelmiszeripari termékben ott lesz a fruktóz (pl. gyümölcslevek, dzsemek, cukorral és szirupokkal készült édességek stb.). Egyes élelmiszerekben a fruktózt édesítőszerként vagy adalékanyagként használják, pl. hozzáadott cukrot nem tartalmazó üdítőkben, édességekben. Rejtetten megtalálható a szorbitot tartalmazó rágógumikban, vagy az inulint tartalmazó élelmiszerekben (pl., egyes cukormentes tejdesszertek).
Miért más, mint a glükóz?
A fruktóz nem vált ki inzulin elválasztást, a sejtek nem tudják energiaként felhasználni. A fruktóz útja a bélből a májba vezet, ahol a máj fruktózból glükózt csinál, hogy glikogén raktár épülhessen belőle. A felesleg ezután trigliceriddé alakul, ami a máj elzsírosodásához és a testzsír növekedéséhez vezet. Természetes forrásból, az egészséges táplálkozási ajánlásokat követve nem jellemző olyan mennyiségű fruktóz bevitele, ami hízást, vagy zsírmájat okozna. A természetes formában előforduló fruktóz – a gyümölcsökben – rostokkal és antioxidánsokkal összekapcsolódva, az egészségünkre kifejezetten előnyös hatással bír. Ráadásul friss gyümölcsökből nagyon sokat kell ahhoz megenni, hogy elérd a napi ajánlott maximális fruktóz bevitelt (kb. 40-50 g). Ez kb. 0,5 kg szőlő, kb. 0,7 kg alma, vagy 1 kg áfonyának felel meg, de valljuk be őszintén, ritkán fordul elő, hogy ezeket a határokat átlépjük. Ezért hangsúlyozzák a dietetikusok is minél gyakrabban, hogy a gyümölcsöktől nem fogunk elhízni! Akkor miért ez a fruktóz-félelem?
Menjünk egy kicsit mélyebbre, hogy megértsük a kialakult probléma gyökerét!
A fruktóz felszívódása a bélben sokkal lassabb, mint a glükózé és a szállítás kapacitása is kisebb, vagyis egyszerre sokkal kevesebb fruktóz tud felszívódni, mint glükóz. Ezzel a kis lassúsággal mindaddig nem lenne baj, amíg fruktózforrásként csak gyümölcsök szerepelnének az étkezésünkben, hiszen azokból egyszerre csak éppen annyi fruktóz kerül a bélbe, amennyit a transzportfehérjék képesek maradéktalanul „átsepregetni” a vékonybélből a véráramba. A táplálkozási szokások azonban megváltoztak, és egyre gyakoribbá vált a fruktóz édesítőszerként való alkalmazása, illetve jelentősen megnőtt a különböző magas fruktóz tartalmú szirupok és a szacharóz, vagyis a hétköznapi cukor fogyasztása. (Itt visszakanyarodva a cikk elejére fontos kiemelni, hogy a hétköznapi cukor 50%-a fruktóz!). Így „fruktóztúlkínálat” alakult ki, ezáltal egyszerre olyan mennyiségű fruktóz jut a bélbe, amit már a szervezet képtelen maradéktalanul felszívni. A „szállítók” – az úgynevezett GLUT-5 transzportfehérjék – mennyisége a bélben korlátozott, a felszívás sebessége is limitált, ezért a fruktózeltávolítás a bélből elhúzódik és nem is megy tökéletesen végbe. Máshogy fogalmazva: a szállítófehérjéknek van egy maximális kapacitása, ami ha betelik, a maradék fruktóz a bél üregében marad és emésztetlenül továbbhalad. Ekkor alakulnak ki a már jól ismert panaszok és előáll a „látszólagos fruktózintolerancia” állapota – ami valójában fruktóz emésztési zavar (erről később még lesz szó). Ez a jelenség sajnos tipikus civilizációs ártalom, ami a helytelen életmód miatt alakul ki.
Természetesen előfordulhat, hogy bizonyos gyümölcsök, illetve az egyébként normális mennyiségek is panaszt okozhatnak az arra érzékenyeknél. Jellemző lehet ez IBS-ben, gyulladásos bélbetegségek, vagy felszívódási zavar (pl. cöliákia) esetén. Azonban a kör ugyanoda vezethető vissza: a bél egészségének felborulását, az emésztési problémákat gyakran az egészségtelen táplálkozás okozza.
Mégis hogyan került ennyi fruktóz a táplálkozásunkba?
Mivel a fruktóz tehát nem igényel inzulint, és glikémiás indexe is jóval alacsonyabb, mint a cukornak, régebben előszeretettel ajánlották cukorbetegeknek édesítőszerként. Az izolált (vagyis kivont) fruktózról azonban később kiderült, hogy inkább a metabolikus betegségek, a szív-érrendszeri problémák és a zsírmáj melegágya. Kiemelendő itt is, hogy a gyümölcsökben, zöldségekben, diófélékben természetes formában megtalálható fruktóz nem jelent veszélyt a felsorolt betegségek tekintetében. A dietetikai szövetségek világszerte azon az állásponton vannak, hogy a fruktózt lehetőleg csak természetes formában fogyasszuk, a fruktózzal készült „diétás” üdítők, édesipari termékeknek nincs helye a betegségmegelőző és „alakbarát” étrendben.
Azonban nem csak édesítőszerként találkozhatunk a fruktózzal. Sajnos minden, amiben kristálycukor van, egyben fruktóz bevitelt is jelent, nem beszélve a glükóz-fruktóz szirupról, ami ott van szinte minden édes élelmiszeripari termékben. Még olyan helyen is találkozhatsz vele, amiről nem is gondolnád. Olvastad már például egy hagyományos 2in1 instant kávéital összetevő listáját? A nagyipari cukorgyártás elterjedésével az emberek cukor-, ezáltal fruktózbevitele túlzó mértékeket öltött, a napi átlag fruktózbevitel a tolerálható mennyiség többszörösére duzzadt, ami sajnos számos civilizációs betegség okozója lett – gondoljunk csak az elhízásjárványra, aminek önmagában rengeteg egészségügyi következménye van. Jelentősen megnőttek nem csak az emésztési gondok (csak néhányat említve: bélflóra felborulás, „leaky gut”, ételintoleranciák, IBS, SIBO, stb..), de a különböző anyagcserezavarok (inzulinrezisztencia, 2-es típusú cukorbetegség, hiperlipidémia, köszvény) és a metabolikus szindróma is sajnálatos módon szinte hétköznapi jelenséggé vált. Ezek a betegségek pedig mind megelőzhetők lennének a helyes életmóddal, vagyis az egészséges táplálkozással és a rendszeres fizikai aktivitással – természetesen a káros szenvedélyek mellőzése, az elegendő alvás és a stresszoldás mellett. Szénhidrátbevitelünket nagyrészt keményítőkből (pl. burgonyafélék, gyökérzöldségek, gabonafélék, hüvelyesek), valamint gyümölcsökből, esetlegesen némi tejcukorból kellene fedeznünk az élelmiszeripari cukrok helyett. A kényelmi termékek elterjedése azonban teljesen eltorzította ezt a rendszert.
A fruktózzal kapcsolatos betegségek
A túlzott fruktózbevitel megelőzésképpen mindenki számára kerülendő, de bizonyos betegségek esetén egyenesen kontraindikált, például köszvény, magas trigliceridszint, elhízás, emésztőszervi rendellenességek (pl. IBS, IBD, gyakori puffadás, fruktóz-malabszorpció). Egyes esetekben akár teljesen kiiktatásra is sor kerülhet, pl. az öröklött fruktóz-intolerancia esetén.
Biztos hallottál már arról, hogy valaki „nem bírja a fruktózt”, vagy „fruktóz-intoleráns”, azonban fontos tudni, hogy a valóságban két különböző betegség, rendellenesség súrlódik egymással. Megkülönböztetünk ugyanis fruktózintoleranciát és fruktóz malabszorpciót. A fruktózintolerancia egy veleszületett súlyos anyagcserebetegség, autoszomálisan recesszív módon öröklődik, tehát bizonyos gének hibája okozza. Lényege, hogy a májból hiányzik a fruktózbontó enzim. Ennek hatására a fruktóz nem tud megfelelően lebomlani az emésztőrendszerben és káros anyagcseretermékek szaporodnak fel a vérben.
Súlyos, akár életveszélyes tüneteket okoz:
Hosszú távon súlyos máj- és vesekárosodást okoz. Terápiája az élethosszig tartó fruktóz-szegény, vagy -mentes diéta (egyéni tolerancia szerint).
A fruktóz malabszorpció a fruktóz emésztésének, felszívódásának elégtelenségét, zavarát jelenti. A fruktóz felszívódási zavar dózis dependens – vagyis csak egy bizonyos mennyiségű fruktózbevitel után okoz problémát. A fruktóz a bélből egy GLUT5 nevű szállítófehérje molekulán keresztül szívódik fel a vérbe. A fruktóz felszívódási zavar azért alakul ki, mert ez a fehérje egy mutáció következtében nem működik megfelelően. A fel nem szívódott fruktóz továbbjut a vastagbélbe, ahol erjedésnek indul, ezért keletkeznek a gázok és ebből lesznek a kellemetlen panaszok (puffadás, görcs, hasmenés). Nem súlyos kórkép, az életet nem veszélyezteti, azonban az életminőséget ronthatja. Terápiája egyéni toleranciaszint alapján a fruktózbevitel megszorítása és a bél egészségének helyreállítása.
Miért okozhat még gondot a fruktóz?
A fruktóz a FODMAP-ok közé sorolható szénhidrát. A FODMAP egy angol mozaikszó, ami bizonyos szénhidrátok nevének kezdőbetűiből áll össze. „Fementable Oligo-, Di-, Monosaccharides and Polyols”, vagyis fermentálódó oligo-, di- és monoszacharidok, valamint a poliolok. Az emésztési zavarokból kifolyólag a fel nem szívódott mennyiség a vékonybél utolsó szakaszán és a vastagbélben fermentálódnak, ami gázképződéssel és/vagy vízfelhalmozódással járhat a belekben, ezáltal okozhatnak puffadást, görcsöket és hasmenést egyaránt – kiváltképp az arra érzékenyeknél, mint IBS-es betegek, gyulladásos bélbetegségekben (Crohn, Colitis Ulcerosa) vagy felszívódási zavarban szenvedők (pl. cöliákia).
Mi a megoldás? Félni kell a gyümölcsöktől?
Remélem mire idáig elérsz az olvasásban, már te is sejted a választ. A túlzott fruktózbevitelt és az izolált fruktóz fogyasztását a következőképpen kerülheted el:
Valamint:
Felhasznált irodalom:
Fonyó Attila: Az orvosi élettan tankönyve
Ábel Tatjána: Klinikai dietetika és orvostudomány
Figler Mária: Klinikai és gyakorlati dietetika
Bartha Ákos – Mezei Elmire: Az alacsony FODMAP étrend
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |