Ki ne ismerne a környezetében legalább egy emésztési panaszokkal küzdő személyt? A FODMAP-tartalmú élelmiszerekre sokan reagálnak érzékenyen. Az alacsony FODMAP étrend megoldást jelenthet a belek érintettsége – például IBS (irritábilis bél szindróma) és IBD (gyulladásos bélbetegségek) – esetén. Az elmúlt évek kutatásai és tapasztalatai alapján a betegek nagy százalékánál jelentősen enyhültek a panaszok, ami az életminőség javulásával járt együtt.
Mi az a FODMAP?
Az alacsony FODMAP étrend nem egy újabb divatdiéta, hanem egy átmeneti eliminációs étrend (bár néhány alapszabályával megelőzhető és hosszútávon is tartható a bélegészség). Célja, hogy bizonyos ételek átmeneti elhagyásával vagy mérséklésével csökkenjenek a kellemetlen, sokszor fájdalmas, életminőséget romboló krónikus emésztőrendszeri panaszok. Az étrendnek fázisai vannak, a cél tehát nem az örök életen át tartó diétázás, hanem a panaszok megszűntetése mellett az egészséges emésztés helyreállítása. Személyre szabható diétás javaslatok összessége azok számára, akik kiutat keresnek a kínzó emésztőrendszeri panaszokból, amit a gyógyszerek nem, vagy csak részlegesen tudtak megoldani.
A FODMAP egy angol mozaikszó, ami bizonyos szénhidrátok nevének kezdőbetűiből áll össze. „Fementable Oligo-, Di-, Monosaccharides and Polyols”, vagyis fermentálódó oligo-, di- és monoszacharidok, valamint a poliolok. A szóban forgó „szacharidok” tulajdonképpen rövid szénláncú szénhidrátok, amelyek kevés, kettő, vagy egy cukormolekulából állnak és erjedésre képesek, ezáltal panaszokat okozhatnak az arra érzékenyeknél. Az emésztési és felszívódási zavarokból kifolyólag a vékonybél utolsó szakaszán és a vastagbélben fermentálódnak, ami gázképződéssel és/vagy vízfelhalmozódással járhat a belekben, ezáltal okozhatnak puffadást, görcsöket és hasmenést egyaránt. A megemésztetlen szénhidrátok tehát irritálják a belet, amit egészséges emésztés esetén is érezhetsz, amennyiben nagyobb mennyiségű FODMAP került elfogyasztása, de a bélbetegek számára már kis mennyiség is rémálommá válhat.
Mit takar pontosan a mozaikszó?
O / Oligoszaccharidok:
D / Diszacharidok:
M / Monoszacharidok:
P / Poliolok:
Normális esetben a szénhidrátok lebontása és felszívódása a vékonybélben történik, azonban a fermentálódó szénhidrátok egy részénél ez nem mindig működik tökéletesen. A FODMAP-szénhidrátok tehát elégtelenül, vagy egyáltalán nem szívódnak fel. A fel nem szívódott szénhidrátok a vastagbélbe jutnak, ahol a baktériumflóra az emésztetlen táplálékot fermentálja. Cserébe az emberi szervezet nagyon értékes, az egészségre jótékony hatású tápanyagokhoz jut, másészről viszont kínzó panaszokat kiváltó gázok is keletkezhetnek. Jó emésztés mellett tehát a lehető legjobb dolog, ami történhet velünk, rossz emésztés és/vagy érzékeny bél esetén viszont tragikus közérzethez vezet.
FONTOS TUDNI!
Az előbb felsorolt anyagok, mint pl. a rezisztens keményítő és a prebiotikus rostok (amilyenek a FODMAP-ok is) nem káros, egészségtelen élelmiszer-összetevők! Éppen ellenkezőleg: mivel értékes tápanyagforrások a bélflóra „jó” baktériumainak, fogyasztásuk hozzájárul a bélgyulladás csökkentéséhez, a bélfal épségének megőrzéséhez és helyreállításához, valamint csökkentik az elhízás, az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Azonban a sérült mikrobiom, az egészségtelen táplálkozás és életmód, a környezeti faktorok mind szerepet játszhatnak abban, hogy a bél egészsége megborul és nem képes az egészséges működésre. A FODMAP-érzékeny személyek, gyulladt bélrendszerrel rendelkezők tehát a kínzó panaszok miatt nem tudják ezen szénhidrátok előnyeit kihasználni, így az átmeneti terápia az elimináció, vagyis a FODMAP-ok kihagyása vagy csökkentése az étrendből. Ezáltal a bél nyugalomba kerülhet és megkezdődhet a gyógyulás – a helyes táplálkozás és életmód mellett.
Mi az az IBS?
Az irritábilis bél szindróma – rövidítve IBS – egy funkcionális emésztőrendszeri tünetekkel járó rendellenesség. Szervi eltérés a fizikális vizsgálatok során nem igazolható, a betegek mégis súlyos, életminőséget rontó tünetekről panaszkodnak. A rendellenességnek konkrét kiváltó oka nem ismert, de kialakulása szorosan összefügg a táplálkozással és a stressznek is nagy jelentőséget tulajdonítanak. Éppen ezért más néven „ideges bél szindrómának is szokták nevezni”, mert gyakori, hogy az érintett személyeknél a bél és az agy közötti kapcsolat sokkal intenzívebb, ingerlékenyebb. Stresszes, szorongó egyéneknél gyakoribb az IBS, a tüneteket tekintve pedig szintén jellemzően a lelki, pszichés, mentális terhelés váltja ki, a táplálkozási tényezők mellett. A tünetek lehetnek krónikusak (állandóan fennálló) vagy relapszusos (vissza-visszatérők).
Az IBS gyakori tünetei lehetnek:
FODMAP diéta és IBS
Számos kutatás bizonyította már, hogy az alacsony FODMAP tartalmú étrend az IBS-es betegek nagy százalékában a klinikai tünetek csökkenéséhez vezettek, mint a puffadás, túlzott gázképződés vagy a hasmenés enyhülése, elmúlása. Emellett a diétáról több esetben kimutatták, hogy mélyreható pozitív változásokat idéz elő a mikrobiótában (köznyelven: bélflórában), ami a tünetek további csökkenését és az általános egészségi állapot, valamint a közérzet javulását eredményezték. Fontos kiemelni, hogy nem a FODMAP-ok teljes elhagyása a cél, hanem azok csökkentése, személyre szabott mértékben. Bár egyes esetekben csak a teljes elimináció segít (pl. ha valaki a legkisebb laktóz vagy glutén terhelésre is reagál), a tapasztalatok azt mutatják, hogy miután a bél egészsége rendeződik, a FODMAP-tartalmú ételek alkalomszerű fogyasztása nem okoz problémákat.
Mit lehet fogyasztani, mit mivel helyettesíts?
Nézzünk néhány példát olyan ételekre és termékekre, amelyeket gyakran fogyasztunk a mindennapokban. (Mivel például a csicsóka vagy az articsóka nem éppen mindennapi eledele a magyar embernek, jelen cikkben ezek pótlásával nem foglalkozunk).
Búza helyett: pszeudocereáliák, vagy más néven álgabonák, mint amilyen a köles, a hajdina, a quinoa, amaránt, zab (annak, aki bírja, nagyjából 40-50 g nem okoz problémát), illetve nyílgyökér/tápióka, rizs. Nem cöliákiások hagyományos kovászolással (vadkovásszal, élesztő nélkül) készült búzakenyeret is fogyaszthatnak mértékkel.
Hagymafélék: A hagyma ízét például snidlinggel pótolhatod
Hüvelyesek: Csökkentsd a mennyiségeket arra a szintre, ahol még számodra bírható. Amennyiben ez 0, egy ideig hagyd ki, majd lassan, apránként vezesd vissza ezeket az egyébként szuper egészséges növényeket! A vöröslencse könnyebben emészthető, mint a többi hüvelyes. A zsenge hüvelyesek mindig könnyebben emészthetők, mint a szárazhüvelyesek. A zöldbab és a zsenge cukorborsó mértékkel általában nem okoz problémát. Az áztatás, a héj ledörzsölése (pl. csicseriborsónál), a pürésítés (pl. zöldborsópüré) mint olyan eljárások, amivel könnyítheted az emésztést. A hüvelyeseket tartalmazó étkezések előtt a borsmentaolaj kapszula, vagy a borsmenta tea alkalmazása enyhíthet a panaszokon.
Káposztafélék: A pak choi (bordás kel), a fodros kel és a kínai kel kevésbé okoz panaszt, mértékkel fogyasztható a fejes káposzta (egyszerre kb. maximum 80 g) és a kelbimbó (egyszerre 2-4 db, pl. körethez keverve)
Banán: egyszerre max. egy fél gyümölccsel próbálkozzunk
Kesudió: Helyette megannyi más választásunk van, pl. dió, brazil dió, pekándió, makadámdió, törökmogyoró, földimogyoró, fenyőmag, mák
Tej, tejtermék: Növényi helyettesítők (növényi ital, növényi joghurt), laktózmentes tejtermékek, kemény és érlelt sajtok (amelyek laktóz tartalma már természetes módon 0-ra csökkent az érési folyamatnak köszönhetően). Amennyiben növényi alternatívákra cseréljük az állati termékeket, a kiegyensúlyozott, növényi kalciumban dús táplálkozás mellett pótoljuk a kalciumot szerves formában (pl. kalcium-citrát, kalcium-biszglicinát) és szedjünk D-vitamint is, valamint figyeljünk oda, hogy omega3-ban gazdag legyen a táplálkozásunk!
Cukor, kókuszvirágcukor, méz, szirupok: Az ötszörös erősségű kókuszvirágcukor (ami steviával kevert, pl. Szafi Free) használata kis mennyiségben beleférhet a FODMAP-diétába, mivel ötödannyi kerül az adott ételbe/italba a steviával megnövelt édesítő ereje miatt.
Fruktóz és a gyümölcsök: Összességében nem a gyümölcsökkel van a baj! Egészséges embereknek napi 40-50 g fruktóz ajánlott, alacsony FODMAP étrendben, emésztési panaszok és gyulladások estén átmenetileg napi 25 g. Ebbe a mennyiségbe még mindig belefér akár 350 g alma vagy 500 g áfonya (elosztva, részletekben)! Ebből látható, hogy a túlzott fruktóz bevitel nem a gyümölcsökből fakad, hanem leginkább a tömény fruktóz tartalmú és izolált fruktózt tartalmazó termékek (üdítőitalok, édesipari termékek, a fent felsorolt cukrokkal és szirupokkal készült élelmiszerek). Amire érdemes figyelni, az a fentebb felsorolt „rossz” glükóz-fruktóz arányú gyümölcsöket* próbáljuk inkább kerülni, amikben több a fruktóz, mint a glükóz, így az emésztése és felszívódása nehézkessé és panaszossá válhat. Megannyi más gyümölcs áll rendelkezésünkre, például a bogyósok: áfonya, ribizli, málna, szeder (melyekből egyébként is ajánlott napi 1 adagot beiktatni), a gránátalma, a narancs, a grapefruit, a kiwi, a kajszibarack, vagy akár az ananász.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |