A Candida albicans egy gombafaj, ami a normál flóra résztvevője. Az emberi szervezetben a bőrön, nyálkahártyán, hüvelyben, bélben természetes módon jelen van. Alapesetben nem okoz gondot, azonban túlszaporodása különféle megbetegedéseket és tüneteket okoz. A Candida albicans akkor tud elszaporodni, ha a normál flóra valami miatt felborul. Ez megtörténhet helytelen életmód (helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód, alváshiány, alkoholfogyasztás, dohányzás, droghasználat), gyógyszeres kezelés (pl. antibiotikumok, immunszupresszánsok), műtétek, stressz hatására is. Nagyobb eséllyel alakul ki túlsúlyos egyéneknél, cukorbetegségben vagy immunhiányos állapotokban (pl. AIDS), hematológiai betegségekben, terhesség során és műtétek után. A cancida fertőzés a tévhitekkel ellentétben nem csak a nőket érintő hüvelygombával azonos: Candida által okozott gombás fertőzés alakulhat ki a bőrön, a szájban, nyelőcsőben és emésztőrendszerben (bélben). Leggyakrabban azonban mégis nőként szenvedhetünk tőle hónapokon, akár éveken keresztül vissza—visszatérő fertőzésekkel. A hüvelygomba is a felborult hüvelyflóra eredménye, ami ugyanúgy összefüggésben állhat a stresszel és a táplálkozással, a fentebb felsorolt okok mellett.
A candidiasis étrendjével kapcsolatban nincs tudományos konszenzus. Bár számos tanulmány vizsgálta a candida túlszaporodásának kockázati tényezőit, a kezelési tervek nem kellően kiforrottak és az étrendi korlátozások többségét nem támasztja alá tudományos bizonyíték. A különféle internetes portálok, bejegyzések is egymásnak ellentmondásos információkat tartalmaznak.
Amit biztosan tudunk, hogy a candida elszaporodása az immunrendszer legyengülésével és a bélflóra felborulásával hozható összefüggésbe, így a célzott étrendi terápiának vélhetően erre kell irányulnia.
A régi diétás ajánlások különböző megszorításokra koncentrálnak (pl. cukor, gyümölcsök, élesztő, ecet), azonban ezek nem nyújtanak önmagukban hosszútávú megoldást és kellő tudományos magyarázat sincs mögöttük (tisztelet a kivételnek – ami alább olvasható)!
A kulcs az étrend- és életmódváltoztatásban van, amit érdemes a „tiltólisták” helyett kicsit messzebbről, alapjaiban megvizsgálni.
A fentiekből következik, hogy bár nincs konkrét „candida-diéta”, ami tudományosan bizonyított lenne, viszont a Candida túlszaporodásának okait ismerve elindulhatunk a megoldás felé!
Amennyiben valakinél candidiasist állapítanak meg, az elsődleges kezelési út a felborult egyensúly helyreállítása. Hüvelyi vagy szájüregi fertőzés esetén is a helyi kezelés mellett kiemelt fontosságú a jótékony bélflórát támogató életmód, amit a táplálkozásunkkal és egyéb életmódbeli szokásokkal lehet elsődlegesen befolyásolni. Hogyan? Törekednünk kell a bélflóra diverzitás (sokszínűség) növelését célzó változatos, valamint az egészségre előnyös rostbontó baktériumok számának gyarapítására irányuló rostban gazdag táplálkozásra.
A változatos, növényi alapokon nyugvó, rostban gazdag táplálkozás magával hozza a vitaminbőséget is, ami szintén kiemelt jelentőséggel bír. Az erősen feldolgozott, finomított élelmiszerek, az állati fehérjékben és zsírban gazdag, zöldségekben-, gyümölcsökben-, hüvelyesekben-, teljes értékű gabonákban és olajos magvakban szegény táplálkozás gyakran vezet többek között az A-, E-, C-, B-vitaminok, folsav és a béta-karotin hiányához, ami megakadályozhatná a fertőzéses állapotokat.
A cukor és finomított szénhidrátok, a magas glikémiás indexű ételek okozta gyakori magas vércukorszint és a vércukor értékek kilengése növeli a gyulladást, a sejtekben oxidatív stressz állapotához vezet, ami az immunfunkciók csökkenéséhez vezethet. Kerülendő továbbá a túlzott zsírbevitel, valamint a telített- és transzzsírok túlsúlya a táplálkozásban.
A rostok az emberi szervezet számára emészthetetlen (vagy részben emészthető) növényi alkotóelemek. A vékonybélből nem tudnak felszívódni, vagy csak részben emésztődnek meg, ezért tovább haladnak a vastagbélbe, ahol a bélflóra baktériumainak táplálékául szolgálnak.
A humán bélflóra, vagy más néven bél-mikrobiom a vastagbelünkben élő mikroorganizmusok (főleg baktériumok) összessége. Az utóbbi években a kutatók óriási felfedezéseket tettek a bélflóránk állapota és az egészségünk összefüggése között.
A bennünk élő baktériumok összessége szinte külön szervként működik és kommunikál a többi szervünkkel. Kapcsolatban áll például az aggyal, a májjal, de termel hormonokat, vitaminokat, különféle – az egészségi állapotunkat befolyásoló – anyagokat is (pl. rövid szénláncú zsírsavakat). Vannak gyulladáskeltők, vagy a szénhidrát-anyagcserénket, testsúlyunkat negatív irányba befolyásolók, miközben vannak olyanok, amelyek szaporodásukkal az egészségünkre előnyös közeget teremtenek.
A kutatások alapján azok a baktériumok, amelyek az egészségünkre pozitívan hatnak, rostokkal táplálkoznak, ezzel tudnak szaporodni. A rostbontó baktériumok rövid szénláncú zsírsavakat termelnek, amelyek egészségesen és épen tartják a bélfalat, szabályozzák a vércukorszintünket, koleszterinszintünket, étvágyunkat és javítják az immunfunkciót.
Egyetlen forrásai a rostoknak a növények, vagyis a zöldségek, gyümölcsök, gabonák, diófélék, olajos magvak és hüvelyesek. A gabonák közül jelentős rosttartalommal csak a teljes értékű, teljes kiőrlésű gabona- és álgabonafélék rendelkeznek. Vannak vízben oldódó és vízben oldhatatlan rostok, mindkettőre egyaránt szükségünk van. Tehát a különböző rostokat mennyiségi zöldség-gyümölcs fogyasztással, teljes kiőrlésű gabonákkal és álgabonákkal, hüvelyesekkel, diófélékkel és olajos magvakkal tudjuk bevinni a szervezetünkbe. Kiegészítésképpen válaszhatunk hozzáadott növényi rostokat tartalmazó termékeket vagy rostkészítményeket is. Érdemes kiemelt figyelmet fordítani a prebiotikumokra is: olyan, számunkra emészthetetlen rostok, amelyek szelektíven támogatják a jótékony baktériumok elszaporodását (pl. inulin, frukto-oligoszacharidok, béta-glükán, rezisztens keményítők).
Ha elegendő rostot szeretnél fogyasztani, minden étkezésednek tartalmaznia kell a fent felsorolt növényekből.
Példák:
Táplálkozás:
Életmód:
+1 tanács: Étrendkiegészítés
A bélflóra helyreállítását célzó étrendkiegészítőkkel sokat tehetünk az állapotjavulás érdekében. Ilyen készítmény például a Herbaferm csepp és Prefer rostkapszula
https://www.dietas-termekek-webshop.hu/herbaferm_etrend-kiegeszito_cseppek_30ml_5660
Emellett immunerősítésre, vitaminpótlásra válasszunk olyan készítményeket, amelyek jól felszívódó formában tartalmazzák a vitaminokat, pl. Szafi Life vitaminok
https://www.dietas-termekek-webshop.hu/glutenmentes_termekek/szafi-life/szafi_life_vitaminok_780
Összefoglaló tanácsok candidiosis esetére:
További bejegyzések a témában és egyéb források:
https://szafi-dietetikai-team.hu/mindent-a-rostokrol/
https://journals.viamedica.pl/ginekologia_polska/article/view/67961
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7151053/
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |