Legújabb termékeinkben fókuszba kerülnek a hüvelyesek. A Szafi Free mini lencsetallér vöröslencséből készült, míg a Szafi Free készételek között találtunk például csicseriborsót, zöldborsót, zöldbabot, lencsét, vörösbabot tartalmazó ételeket. Tarts velünk és ismerd meg közelebbről ezt a szuper élelmiszercsoportot!
A jövő a hüvelyeseké!
Az elmúlt években egyre több szó esik a hüvelyesekről: táplálkozástudományi, élelmiszeripari és környezetvédelmi kontextusban egyaránt. Ugyanis az étel, amit megeszünk, nem csak szervezetünk működését befolyásolja, de erősen kihatással van környezetünkre is.
Az emberiség egyre égetőbb társadalmi és környezeti problémái, mint a globális felmelegedés, a föld túlnépesedése, az elhízásjárvány és az éhínségek, valamint bolygónk és a légkör túlzott szennyezése a fenntartható élelmiszertermelés kérdésköre felé terelte a tudósokat. A növekvő népességnek biztonságos és folyamatos élelmiszer- ellátottságra van szüksége, miközben környezeti erőforrásaink kimerülőben vannak. Valahogy tehát meg kell oldani, hogy az élelmiszeripar minél kisebb mértékben terhelje földünket. A nemzetközi szervezetek által is javasolt fenntarthatósági törekvésekben egyértelműen szerepel a húsfogyasztás csökkentése, miközben a növények, köztük a hüvelyesek fogyasztásának szorgalmazása.
Azonban nem csak az élelmiszertermelők felelőssége, nekünk fogyasztóknak is törekednünk kell(ene) a minél fenntarthatóbb táplálkozásra. A fenntartható étrend azt jelenti, hogy alacsony szintű környezetterhelés mellett valósul meg az egészséges étrend. A legnagyobb ökológiai lábnyomot a húsban gazdag táplálkozással hagyjuk magunk után, míg a hüvelyesek sokkal kisebb terhet rónak a környezetünkre. Így tehát például a vöröslencse, a csicseriborsó vagy a babfélék tökéletesen illeszkednek egy egészséges, fenntartható étrendbe.
Egészséges táplálkozás hüvelyesekkel
Rendben, hogy a környezetünket védjük vele, de az egyén szintjén általában saját egészségünk, jóllétünk áll a fontossági sorrend elején. Ha Téged is érdekel vajon miért olyan népszerű ez az élelmiszercsoport és hogyan támogathatod vele testi egészségedet, olvass tovább!
A táplálkozástudományi szakmai szervezetek már régóta hangsúlyozzák a hüvelyes növények fogyasztásának táplálkozás-élettani előnyeit. A hazai és nemzetközi egészségmegőrző táplálkozásról szóló útmutatók mind javasolják a bab-, borsó-, lencseféléket az egészséges étrend részeként gyakran és változatosan fogyasztani.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által kidolgozott egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlás, az új OKOSTÁNYÉR® is kifejezetten javasolja a hüvelyesek étrendbe építését a változatos fehérjefogyasztás érdekében. A húsbevitel csökkentésére irányuló tippek között szerepel például a vöröslencse fogyasztása is, mely remek alternatívája lehet az állati eredetű élelmiszereknek.
Fehérjebevitelünkhöz az állati fehérjeforrásokon kívül, a hüvelyesek, gabonák, diófélék és magvak is hozzájárulnak. A hüvelyesek egyik legfontosabb táplálkozás-élettani jelentősége, hogy értékes növényi fehérjeforrások. A gabonafélékhez képest nagyjából kétszer annyi, a húsokkal pedig megegyező, sőt gyakran több fehérjét tartalmaznak. A hüvelyesek bár nem teljes értékű fehérjeforrások, a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként nem kell tartani fehérje- vagyis aminosavhiánytól, ugyanis gabonákkal, olajos magvakkal kombinálva még egy növényi alapú étrend is teljes mértékben komplettálható.
Az állati eredetű fehérjeforrásokkal szemben azonban a hüvelyesek nem tartalmaznak telített zsírsavakat és koleszterint, így ebből a szempontból előnyösebb fehérjeforrások a húsokkal, tejtermékekkel szemben. Márpedig a telített zsírsavak túlzott bevitele bizonyítottan kockázatnövelő hatással van a Magyarországon is egyik vezető haláloknak titulált szív-érrendszeri megbetegedések kialakulására. A hüvelyesek összes zsírtartalma alacsony, mindeközben az egészségmegőrzés szempontjából előnyös összetételű, telítetlen zsírsavak találhatók ezekben a növényekben. A vöröslencse például omega3 zsírsavakat is tartalmaz, ami egy esszenciális zsírsav és erős gyulladáscsökkentő, szív-érrendszer védő hatással bír.
A hüvelyesek fogyasztásával kapcsolatos számos kutatási adat arra enged következtetni, hogy rendszeres fogyasztásuk csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát, mint az elhízás, daganatok, cukorbetegség.
Az egészséges bélflóra és emésztőrendszer, valamint a stabil vércukorszint fenntartásában a rostdús étrend kulcsfontosságú szerepet tölt be. A hüvelyesek vízben oldható és oldhatatlan rostokat, valamint rezisztens keményítőt is tartalmaznak, nagy mennyiségben. Ezáltal csak nagyon csekély mértékben emelik a vércukorszintet, valamint egyidőben fogyasztva lassíthatják a velük együtt fogyasztott, a vércukorszintet gyorsabban emelő szénhidrátok felszívódását is (pl. fehér rizs). A lencsének például számos, prebiotikus hatású összetevője van, ezzel hozzájárul az egészséges bélflóra fenntartásához. A megfelelő rostbevitelt biztosító étrend alapja, hogy minél többféle élelmi rostban gazdagélelmiszert válogatunk össze, így a hüvelyeseknek kétségkívül ott a helyük az egészséges táplálkozásban.
Ezek a növények különböző polifenolokat is tartalmaznak, amelyek antioxidáns hatása a daganatmegelőzésben kap kiemelt szerepet. A hüvelyesek fitoösztrogén tartalma segíthet a menopauzára jellemző ösztrogénhiány támogatásában, kiegyensúlyozásában, a tünetek mérséklésében.
A hüvelyesek gazdagok B-vitaminokban, például B1, B6 vitaminokban és Folsavban. A folsav kiemelt jelentőségű terhesség alatt, illetve bizonyos esetekben crohn és colitis ulcerosa betegség gyógyszeres kezelése mellett. Igen gazdag az ásványianyag- és nyomelem tartalmuk, például cinket, mangánt, káliumot, magnéziumot, kalciumot tartalmaznak nagyobb mennyiségben. Növényi eredetű vasforrások, 100 g vöröslencsében például megtalálható a napi ajánlott vas mennyiség 50%-a. A nem-hem vasat tartalmazó növények bár alapvetően rosszabbul hasznosulnak, mint a hem-vasat tartalmazó állati eredetű élelmiszerek, azonban a növényi vas felszívódását elősegíthetjük egy egyszerű „táplálkozási trükkel”: például C-vitamin együttes bevitelével (pl. bogyós gyümölcsök, paprika, paradicsom, savanyú káposzta, citromlé, vagy étrendkiegészítő formájában). A megfelelő vitamin és ásványianyag-ellátottság alapvető fontosságú a szervezet normál energiatermelő- és anyagcsere folyamataihoz, például az egészséges hormonrendszerhez vagy idegrendszerhez, valamint a haj-, bőr- és a körmök egészségéhez.
A prevención túl
A pillanatnyilag rendelkezésre álló tudományos evidenciák alapján a zöldségekben, hüvelyesekben, gyümölcsökben, és teljes értékű gabonafélékben gazdag étrenddel megelőzhető számos krónikus, nem fertőző betegség kialakulása.
Azon túl, hogy a szakemberek által kidolgozott egészséges táplálkozási ajánlásokat követve elkerülhetjük az elhízást, cukorbetegséget, magasvérnyomást, stroke-ot vagy csökkenthetjük bizonyos daganatok kialakulását, már meglévő betegségeinket is orvosolhatjuk a helyes étrenddel.
Fogyókúrában például kifejezetten előnyös a hüvelyesek fogyasztása. Rosttartalmuk telítettség érzést okoz, ezáltal elkerülhetők a falásrohamok és a felesleges energiabevitel. Ásványianyag tartalmuk hozzájárul a normál szénhidrát- és zsíranyagcseréhez, fehérjetartalmuk pedig segít megelőzni a csökkentett energiatartalom miatt bekövetkező izomlebomlás mértékét. Rendszeres sporttevékenységgel kombinálva egyúttal az izomépítéshez is hozzájárulnak.
Cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén a hüvelyesek, mint lassan felszívódó szénhidrátforrások szerepelhetnek a tányérunkon. Vércukorszint szabályozó szerepükön túl a diabéteszes anginopátia, vagyis a cukorbetegség szövődményeként bekövetkező érkárosodás kockázatát is csökkentik, amennyiben az állati termékek helyett fehérjeforrásként hüvelyeseket fogyaszt a beteg. Rosttartalmuk hozzájárul az előnyös bélflóra kialakulásához, melyről már köztudott, hogy szerepet játszik a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében egyaránt.
Oldalainkon sütiket (cookie) használunk, hogy minőségi szolgáltatást biztosíthassunk Önnek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatkezelési nyilatkozatunkat és cookie szabályzatunkat.
Ez a webhely cookie-kat használ, hogy javítsa az élményt a webhelyen való böngészés során. Ezek közül a szükségesnek minősített sütiket az Ön böngészője tárolja, mivel ezek elengedhetetlenek a weboldal alapvető funkcióinak működéséhez. Harmadik féltől származó cookie-kat is használunk, amelyek segítenek elemezni és megérteni, hogyan használja ezt a webhelyet. Ezek a cookie-k csak az Ön hozzájárulásával kerülnek tárolásra a böngészőjében. Lehetősége van arra is, hogy leiratkozzon ezekről a sütikről, de ezen cookie-k némelyikének letiltása hatással lehet a böngészési élményre.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.