Folyadékfogyasztás és a prevenció
Évek óta számtalanszor hallhattad, hogy (nemtől, életkortól függetlenül) fontos odafigyelni a folyadékbevitelre. Testünk több, mint a fele víz, ezért a folyadékháztartás egyensúlyának fenntartása fontos, sőt több fiziológiás folyamat működéséhez nélkülözhetetlen. A légzés, az izzadás, pisilés által elvesztett folyadékot pótolni kell. Erre egyébként a diéták is figyelnek, emelt rostbevitel mellett, fontos a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele, ellenkező esetben emésztőrendszeri problémáink lehetnek.
Azt javasoljuk, hogy a fő folyadékbevitel a víz, a cukrozatlan tea legyen (ezek kalóriatartalma 0 vagy elenyészően alacsony) de a levesek, az ételek nedvességtartalma, zöldségek-gyümölcsök leve mind hozzájárul a napi folyadékbevitelünkhöz.
Vas-folsav szerepe a betegség megelőzésben
Jól felszívódó formában a vas (hemvas) elsősorban olyan állati eredetű ételekben található, mint a májban, a belsőségekben, a különböző húsokban, a tojásban, de a már ismert növényi vasforrásaink is – a búzakorpa, a tökmag, a szezámmag, a pisztácia mellett a hüvelyesek, a lenmag, a köles, kinoa, pisztácia, rókagomba is – fontosak.
A vas hatékonyabb felszívódását segíti a C-vitamin és a Béta-karotin, a kálcium, magnézium, a fiátok, az oxalátok viszont gátolják, ahogy a kávé, a tea, a magas rosttartalmú élelmiszerek is.
Végszó:
A betegség megelőzés cikkünk végéhez értünk. Reméljük mostmár Te is látod, hogy melyek azok a területek, amelyekre figyelned kell.
Kérdésed van? Tedd fel nekünk itt, hozzászólás formájában!