- Kezdőlap
- Táplálkozás
- Az alacsony szénhidrát tarta ...
Az alacsony szénhidrát tartalmú diéták hatása – valóban
jobb, mint a többi?
Az elhízásjárvány mára globális egészségügyi problémává nőtte ki
magát: a túlsúlyosak és elhízottak aránya hazánkban és világszerte is egyre
növekszik, ezzel együtt nő az
inzulinrezisztencia, cukorbetegség, szív-érrendszeri megbetegedések és
daganatok előfordulása is.
Mindeközben mindenki fogyni akar, lehetőleg gyorsan és fájdalommentesen.
Lemondások és éhezés nélkül. A probléma megoldására csodatévő módszer egyelőre
nem született, hiszen a konklúzió mindig ugyanaz: amíg az egyén szintjén nincs
befektetve a kellő kitartás, akarat, motiváció az életmódváltás iránt, addig
ígérhet bárki bármit.
A divatdiéták esetében valamelyik tápanyag, élelmiszer, vagy
élelmiszer-csoport „démonizálása” történik. Ha visszagondolunk, egy időben a
zsír volt a közellenség, később jött a szénhidrát. A gond csak az, hogy sem a
probléma (az elhízásjárvány) nem oldódott meg, sem hosszútávú következtetéseket
nem sikerült levonni az ilyen kizárásos étrendekből.
Pedig a túlsúly kezelésével foglalkozó kutatók, orvosok,
táplálkozástudományi szakemberek és természetgyógyászok egyértelmű eredményekre
jutottak az elmúlt évtizedek során, mégis mintha nem akarnánk meghallani. A mai
napig cáfolatlan az az egyetlen tény, minden alacsony energiatartalmú
(kalóriadeficites) étrenddel testtömeg és testzsírcsökkenés érhető el. Az
energiamérlegnek van tehát a legnagyobb szerepe a fogyásban, vagyis ha több az
elhasznált energia, mint a bevitt, a szervezet a raktárait elkezdi lebontani,
így fogyást érünk el. Az étrend makronutriens összetétele – vagyis hogy mennyi
szénhidrátot, fehérjét, zsírt tartalmaz – teljesen független ettől. Ennek
inkább abban van szerepe, hogy hosszútávon milyen egészségi állapotot érünk el
egy adott étrend követésével. Rövidtávon kalóriadeficittel ugyanis bármivel
lehet fogyni, legyen az zsír, fehérje, vagy szénhidrát. Hosszútávon viszont
nagyon nem mindegy, hogy az energiamennyiség, amit beviszünk a szervezetünkbe,
miből tevődik össze, milyen vitaminokat, ásványi anyagokat, zsírsavakat,
rostokat, antioxidánsokat, egyéb fitotápanyagokat tartalmaz, hogyan hat az
emésztőrendszerre, szív-érrendszerre, bélflórára… és hogyan tudsz mellette
kitartani.
Amikor gyorsan fogyni akar az ember, sajnos a legtöbbször a
szervezet egészét figyelmen kívül hagyja és csak a felesleges zsírtól akar
megszabadulni. Elfelejtjük azonban, hogy a szervezet nem csupán üzemanyagot igényel,
hanem szüksége van bizonyos mikrotápanyagokra is ahhoz, hogy egészségesen
funkcionáljon és hosszú időn keresztül probléma nélkül működjön. A külsőség nem
minden: lehet, hogy valaki karcsú lesz, de sosem tudhatjuk esetlegesen milyen
károkat okozott magának belülről a meggondolatlan és szakmailag nem
megalapozott divatdiétákkal.
ALACSONY SZÉNHIDRÁT TARTALMÚ DIÉTÁK – KETOGÉN, PALEO, ATKINS,
FITNESS…
Az alacsony szénhidrát tartalmú diéták valóban testsúlycsökkenést
eredményeznek, azonban nem különböznek más elveken működő, például a magas
szénhidrát és alacsony zsírtartalmú étrendek hatásától. Rövid távon
előfordulhat, hogy nagyobb súlycsökkenést tapasztalhatsz, ha megvonod magadtól
a szénhidrátokat. Ennek az a magyarázata, hogy az alacsony szénhidrát tartalmú
étrendek nagyobb vízveszteséggel járnak, mert a szénhidrátok vizet kötnek meg a
szervezetben, de ez azonnal visszaáll, amint az étrendet abbahagyod. Nem
veszítesz tehát több testzsírt, ha lenullázod a szénhidrát beviteled: a
mérlegen csökkenő számok a szervezeted vízvesztésére utalnak (persze közben
csökken a testzsír is, de a gyors fogyás nagy része nem valós zsírégetés
következménye).
Ennek ellenére továbbra is nagyon népszerűek ezek az étrendek,
pont a gyors eredmények miatt.
Azonban ha nem figyelünk, nem tartjuk be helyesen a tanácsokat,
lehetnek hátulütői: a szénhidrát alapvető energiaforrása az emberi sejteknek.
Vannak extrém alacsony (0-30 g szénhidrát /nap), nagyon alacsony (kb. 40-90 g
szénhidrát / nap) és mérsékelten alacsony (jellemzően kb. 100-150 g szénhidrát
/ nap) szénhidrát tartalmú étrendek. Tudnod kell viszont, hogy csak az agy napi
120 g szénhidrátot igényel a működéséhez – és ez csak egy szerved a sok közül! A túlzásba vitt
szénhidrátmegvonás koncentrációs zavarokat, gyengeséget, pszichés problémákat
(pl. idegesség, türelmetlenség, depresszió) okozhat, felléphet vitaminhiány,
hormonális egyensúlytalanságok. Nem ajánlott diabéteszben, terhesség és
szoptatás alatt, fejlődésben lévő szervezetnek, intenzíven sportolóknak. Nagyon
fontos tehát, hogy körültekintően – lehetőleg szakember bevonásával, vagy
alapos utánajárással – kezdjünk bele az ilyen diétákba. Ha valóban hosszú távon
meg szeretnénk tartani az elért testsúlyunkat, fontos kialakítani egy tartható
életmódot, mert amint visszatérünk a régi szokásokhoz, garantáltan
visszakúsznak a nem kívánt pluszkilók is.
Ketogén és Paleo
Zsírt zsírral, kevés fehérje és szinte nulla szénhidrát. A
szalonna és tejföl imádóknak jó hír, hogy az elv szerint lehet úgy fogyni, hogy
akár egész nap ezeket eszi, rossz hír, hogy a kenyeret el kell mellé felejteni.
A legfontosabb tudnivaló: a ketogén diéta egy orvosi táplálásterápia,
eredetileg a terápiarezisztens (vagyis gyógyszeres kezelésre nem reagáló) epilepsziás gyerekek
kezelésére dolgozták ki. Nevét onnan kapta, hogy a szervezet a ketózis
állapotába kerül vagyis a sejteknek egyébként alapvető tápanyagot jelentő, de a diéta miatt hiányzó
hiányzó glükóz (a szénhidrátok emésztéséből származó cukor) helyett keton
testeket termel és a sejtek ezzel kezdenek el működni. A diéta szigorú
szabályokat tartalmaz és a témában jártas szakember felügyeletét igényli,
ugyanis a helytelenül kivitelezett étrenddel akár súlyos károkat is okozhatunk
a szervezetben. Élelmiszercsoportok teljes kizárásával ugyanis hosszú távon
fontos vitaminok és ásványi anyagok bevitelétől eshetünk el.
A ketogén diéta lényege egyszerű és könnyen kivitelezhetőnek tűnik
(már aki képes lemondani bizonyos élelmiszercsoportokról). Legnagyobb részt
zsírokat kell fogyasztani, kevés fehérjével és szinte nulla szénhidráttal. Az
étrendbe nem férnek bele a gabonafélék és az ezekből készült termékek, úgy mint
kenyerek, pékáruk, müzlik, tészták, rizs és hasonló köretek, kekszek, valamint
a hüvelyesek, gyümölcsök, burgonyafélék, magasabb szénhidrát tartalmú zöldségek
sem.
Túlsúlyos egyéneken végzett kutatások alapján a rövidtávú
konklúzió igen pozitív: csökkenő étvágy, testzsír, vércukor, vérnyomás és
vérzsír szintek. Azonban ellentmondásos eredmények is születtek, miszerint
növelheti a zsírmáj kialakulásának esélyét és fokozhatja az
inzulinrezisztenciát. A szakemberek nem ajánlják azonban 6-12 hónapnál hosszabb
időn át folytatni a diétát, vagyis a túlsúly leadása után át kell térni egy
hosszútávon tartható, egészséges, kiegyensúlyozott étrendre, amiben minden
élelmiszercsoport szerepel a megfelelő minőségben.
A ketogén étrend – ahogy az összes többi diéta is – csak akkor
működik, ha kalóriadeficitbe kerülsz. Ez viszont igen nehéz feladat lehet,
ugyanis a zsír – amiből a legtöbbet kellene fogyasztani – kétszer annyi
kalóriát tartalmaz, mint a fehérje és a szénhidrát. Ha nem vagy tisztában a
mennyiségekkel és arányokkal, könnyen áteshetsz egy hízókúrába. Csökkenti a
kitartás esélyét, ha szereted a gyümölcsöket, ugyanis még egy nyári lédús
barack, egy tálka dinnye, vagy egy finom körte se nagyon fér bele a napi
szénhidrát keretbe. A gyümölcsök kizárásával az előnyös bélflórához szükséges
rostoktól és vitaminoktól esel el, ez hosszútávon nem éppen egyenlő az
egészséges életmóddal.
Hátránya és veszélye is egyben továbbá, hogy a túlsúlyos, fogyni
vágyó embereknél még inkább megnövelheti az amúgy is magas vérzsírszintet, és
hosszútávon drasztikusan növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A
vörös húsok és telített zsírsavak túlzott fogyasztása emellett bizonyítottan
növeli egyes daganatok kialakulásának esélyét, míg a rostdús növényi
élelmiszerek és az omega3 zsírsav tartalmú ételek rendszeres fogyasztása
megelőzheti ezeket a betegségeket.
Fontos megemlíteni azt is, hogy élelmiszercsoportok kizárásával
rengeteg nélkülözhetetlen vitamintól és ásványi anyagtól esel el, ami
szerteágazó hiánytüneteket és problémákat okozhat a szervezetben. A ketogén
diéta egyáltalán nem nevezhető kiegyensúlyozott és változatos étrendnek, pedig
ez lenne az alapja az egészséges és hosszú távon tartható
testsúlycsökkentésnek. Ha nem vagy jártas a táplálkozástudományban,
valószínűleg nem tudsz majd olyan ketogén étrendet kialakítani, ami legalább
megközelíti az egészséges táplálkozási alapelveket: elegendő rost (zöldségek,
gyümölcsök, hüvelyesek, teljes értékű gabonák), vitamin és ásványi anyag,
esszenciális zsírsavak, mérsékelt sóbevitel.
A paleo diéta hasonló, bár kissé megengedőbb. Alapelve, hogy csak
olyan ételeket tartalmaz, amiket elvileg
az ősember evett. Tehát húst, halat, állati zsírt, bogyókat, magvakat,
gumókat, zöld leveleket. Kizárja tehát az mezőgazdasággal és iparosodással az
életünk részévé váló gabona- és tejtermékeket. Ellenzi a hüvelyesek
fogyasztását is, amik lektin és fitát tartalmuk miatt kerültek száműzetésbe.
Érdemes erről tudni, hogy valóban tartalmznak a növények úgynevezett
„antinutritív” tápanyagokat, azonban ezek a különböző konyhatechnológiai
módszerekkel, mint az áztatás, fermentálás, csíráztatás vagy akár csak a sütés,
könnyedén kiiktathatók. A félelem tehát teljesen alaptalan, mert igen ritkán
eszünk babot nyersen. Teljesen tévesen tekintenek a paleo diétázók méregként az
egyébként fantasztikusan egészséges és tápanyagdús növényekre, miközben sokkal
több betegségmegelőző anyagot tartalmaznak, mint esetlegesen károsat. Paradoxon
mindeközben, hogy a paleo diétázók sem tudnak lemondani a fejlett nyugati
civilizáció kényelmeiről és megszokásairól, tehát például a tejeskávéról és a
süteményekről. Ezért a „posztmodern ősember” modern konyhai gépeiben magtejeket
főz és süteményeket süt a paleo diétába illeszthető alapanyagokból.
Gyakorlatilag itt dől meg az elgondolás elve, az étrend mégis töretlenül hódít.
A helytelenül összeállított étrend különböző betegségek kialaulásához vezethet.
A paleo diétázó is áteshet a ló túloldalára a túlzott állati (telített) zsír és
a só fogyasztásával, ami
nagymértékben megnöveli a szív-érrendszeri betegségek és egyes daganatok
kialakulásának kockázatát. A túlzott zsír és fehérje fogyasztás ugyanakkor
túlzott energiabevitelhez is vezethet, így elmaradhat a várt fogyás.
Semmi rossz nincs abban, ha minél kevésbé feldolgozott élelmiszereket, minél több
zöldséget és gyümölcsöt, olajos magvat eszel, azonban a szélsőségek itt ugyanúgy tápanyaghiányhoz
vezethetnek és civilizációs betegségek kialakulását, vagy súlyosbodását
veszélyeztetheted.
Fehérjediéták
Nézzünk még egy példát a tipikus „low-carb” étrendekre: az Atkins
diéta az előzőekhez képest inkább a fehérjefogyasztásra helyezi a hangsúlyt, de
az energiabevitelt itt is zsírokból kell fedezned szénhidrátok helyett. Az
Atkins-féle táplálkozási piramis alján húsok, halak, tengeri herkentyűk, tojás,
sajt szerepelnek, mellé rostban gazdag, minimális szénhidrátot tartalmazó
zöldségek, olajos magvak kerülnek és növényi olajok, valamint zsírok (pl. vaj).
A piramis tetején kis mennyiségben alacsony szénhidrát tartalmú gyümölcsök,
például citrusfélék, bogyósok állnak. Az étrend különböző fázisokból áll, a
túlsúly leadása után a szintentartó fázis már tartalmaz némi hüvelyest,
keményítő tartalmú zöldségeket és teljes értékű gabonát, de naponta maximum 100
g szénhidrát mennyiségben. A legelső időszak viszont annyira szigorú
szénhidrát-megvonáson alapszik, hogy az étrend mellé nem ajánlott a testmozgás
sem. Az üzenet elsőre jól hangzik: „nem kell edzened, néhány napon belül jobban
fogsz kinézni”. A visszahang annál károsabb lehet, hiszen ez a hozzáállás nem
éppen az egészséges életmódot támogatja.
Az étrend ugyanazt a célt szolgálja, mint az előzőekben leírtak: a
kalóriadeficittel egyidőben a szénhidrátok megvonásával a glikogén raktárak
kiürülnek, a szervezet a visszatartott vizet elengedi, így kezdetnek gyors
testsúlycsökkenést tapasztalhatsz. A diéta sikeressége itt is abban rejlik,
hogy mennyire vagy kitartó és tudatos: hogy hosszútávú életmódváltásban
gondolkozol-e, vagy néhány napos/hetes kampányfogyókúrában. Óva intelek ettől a
diétától – ahogy a többi szélsőségtől is – ha diabéteszed,
inzulinrezisztenciád, hormonális-, vese-, szív-érrendszeri-, emésztőrendszeri
betegséged van, illetve terhesség és szoptatás esetén is. Érdemes egy alapos
kivizsgálással kezdeni – pláne ha nagyobb túlsúlyod van – és konzultálni a
kezelőorvosoddal, valamint egy dietetikussal. Fejlődésben lévő szervezet és
rendszeres intenzív sportolás esetén sem ez a legmegfelelőbb étrend.
A fehérjéken és egészséges zsírokon van a hangsúly a „fitness”
diéták esetében is, ahol a szénhidrát bevitelt némi (puffasztott) rizs, zab és
egy kevés bogyós gyümölcs adja, de csak korlátozott mennyiségben. Általában
minden étkezésnek tartalmaznia kell fehérjeport, túrót, csirkét, halat, tojást,
zsírbevitelnek kókusz/olíva olajat, mogyoróvajat, mandulát javasolnak, valamint
zsírosabb halakat (pl. lazac). Az étrend célja általában a „szálkásítás”,
vagyis a testzsír lepucolása mellett az izomzat megtartása és/vagy építése.
Sokan használják azonban szimpla fogyókúraként, pedig igazi értelme csak
testedzés mellett van. A felnőtt egészséges szervezet testsúlykilogrammonként
0,8 g fehérjét igényel naponta, még az egészséges életmódra vonatkozó
testmozgási ajánlások mellett sem kell különösebben többet bevinni (vagyis
minimum 150 perc fizikai aktivitás/hét).
Való igaz azonban, hogy ennél jóval többre is szükséged lehet ha
csak hobbi szinten is, de ennél jóval többet vagy intenzívebben sportolsz,
pláne amennyiben céljaid vannak a testösszetételeddel kapcsolatban. Az is tény,
hogy az emeltebb fehérjebevitel segíti a fogyást, illetve megakadályozza a
zsírmentes testtömeg csökkenését a kalóriadeficites időszak alatt. Ez azt
jelenti, hogy emeltebb fehérje bevitel mellett jó eséllyel nem izomból fogsz
fogyni, hanem zsírból, így megmarad a formád, vagy képes leszel akár izmot is
építeni fogyókúra alatt is. Teljesen mindegy a fehérje forrása: a növényi
fehérje ugyanolyan hatású, mint az állati, így vegánként egy fokkal nagyobb
odafigyeléssel és tudatossággal, de ugyanúgy lehetőséged van a magas fehérje
tartalmú étrendek előnyeit kihasználni
Túlzásokba esni azonban itt sem szabad. Az „emelt” fehérjebevitel
1-1,2 g-ot jelent testsúlykilogrammonként/nap. Sportolás esetén 1,5-2 g/nap.
Naponta 2 g/tskg fölé menni még akkor sem érdemes, ha minden nap edzel:
kutatások alapján ugyanis nem jár egyenes arányosan nagyobb előnnyel a minél
több fehérje fogyasztása és ez igaz a zsírégetéssel kapcsolatban is. Az egészséges
fogyás itt is csak akkor következik be, ha kalóriadeficitet tartasz és minden
szükséges tápanyagot megadsz a szervezetednek, elsősorban minél kevésbé
feldolgozott élelmiszerekből. A túlzásba vitt állati zsírok és fehérje
fogyasztása, a kiegyensúlyozatlan étrend ebben az esetben is magában rejtheti a
civilizációs betegségek kialakulásának kockázatát, ezért itt is érvényes az
eddig emlegetett általános tanács: mielőtt belekezdenél bármibe, járj alaposan
utána, tájékozódj szakemberektől, menj el egy teljes körű egészségügyi
vizsgálatra és tervezz hosszú távra!
A Szafi Reform szénhidrátcsökkentett
étrend
Egy mérsékelten alacsony szénhidrát tartalmú étrend, amennyiben
szakszerűen van összeállítva – tehát lefed minden fontos makrotápanyagot
(szénhidrát, fehérje, zsír) és mikrotápanyagot (vitamint, ásványi anyagot, rostot
és antioxidánsokat) – akár hosszú távon, életmódszerűen is tartható, ha
valakinek az ízlése ezt a táplálkozási irányt kívánja. Kalóriadeficit mellett
fogyás érhető el vele és könnyen kivitelezhető. Magában foglalja a fent taglalt
előnyöket, azonban az arany középutat betartva és az egészséget priorizálva. A
Szafi Reform étrendben a napi szénhidrátmennyiség eléri azt a minimumot, ami
egy egészséges táplálkozásban ajánlott, így nem veszélyeztetjük feleslegesen a
szervezetünk normális működését. A Szafi Reform étrend amellett, hogy segíti a
fogyást, magában foglalja az egészséges táplálkozás legfontosabb alapelveit:
többek között a bőséges zöldség-gyümölcs fogyasztást, a telített zsírok
csökkentését, a rostdús, teljes értékű gabonafélék fogyasztását és nem
tartalmaz hozzáadott cukrot. A fogyást megemelt fehérjetartalmával támogatja,
ezáltal felpörgeti az anyagcserét és segít megtartani az izomzatot, miközben elősegíti a zsírvesztést.
A Szafi Reform termékek mindegyike csökkentett szénhidrát
tartalmú
(a lisztkeverékek, és az azokból elkészített ételek is), vagyis hagyományoshoz
képest, minimum 30%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz. Emellett gluténmentesek,
tejmentesek (a termékek, nem a receptek!), szójamentesek, kukorica-, rizs-,
burgonyamentesek, hozzáadott cukortól mentesek, élesztőmentesek. A termékek nem
tartalmaznak gluténmentes álgabonát sem (ilyen pl. a hajdina, köles, cirok,
stb.), vagyis paleo diétázók is fogyaszthatják. Maga az étrend viszont
tartalmazza ezeket, tehát ez nem nevezhető paleo étrendnek! Az étrend azoknak
javasolt, akik a szénhidrátcsökkentett étkezést részesítik előnyben. Olyan
étrend, amit a saját ízlésedre formálhatsz úgy, hogy egy életen át tudd
tartani, benne foglalva az egészségmegőrzés táplálkozási alapelveit, vagyis jó
minőségű, lassan felszívódó szénhidrátok előnyben részesítését (a finomított,
feldolgozott helyett), megfelelő fehérjefogyasztást (állati és növényi
fehérjeforrások egyaránt) és jó minőségű, egészséges mennyiségű (és nem
eltúlzott!) zsírfogyasztást (természetben előforduló zsírokat, pl. avokádó,
tojás, kókusz, magvak a finomított, feldolgozott, hidrogénezett és
transzzsírsavakat tartalmazók helyett.). Nem szükséges tehát a szénhidrátot
teljesen megvonni magunktól, ha fogyni szeretnénk, csak megfelelő forrásokból
kell válogatnunk és meg kell találnunk egy egészséges egyensúlyt. Ebben segít a
Szafi Reform étrend, főképpen azoknak, akik inkább a hagyományos, állati
fehérjéket és zsírt (pl. húsokat, felvágottakat, tejtermékeket) tartalmazó,
vagy kicsit magyarosabb étkezési szokásokat részesítik előnyben. Ugyanis ha
zsírban gazdagabban szeretnénk táplálkozni, de az alakunk megtartása, vagy
visszanyerése a cél, akkor érdemes például csökkentett szénhidrát tartalommal
kompenzálni. Hangsúlyozandó, hogy továbbra sem érdemes a napi összes energia
30%-nál több zsírt fogyasztani hosszú távon, főleg ha a telített, állati
zsírokon van a hangsúly, mert az nem nevezhető egészséges étrendnek. A Szafi
Reform étrendet életmódként is folytathatod, amikor már nem kell fogynod. Tehát nem kell örökké kalóriadeficitben
lenni, csak a helyes arányokra és az alapelvekre kell figyelni. Tudni kell,
hogy a szükséges tápanyag mennyisége mindenkinél egyéni, azonban vannak
bizonyos étrendek, ami sokaknak
hasonló eredményt tud hozni. A Szafi Reform étrend pont így lett
kialakítva, de továbbra is fennáll a szabad választás lehetősége, ha az egyén
tudja, hogy az ő szervezetének megfelelően miben kell változtatnia. Tehát ez
nem egy személyre szabott étrend, de tökéletes mintaétrend nagyon sok fogyni vágyó
nő számára. Ha férfiként szeretnéd követni, akkor egész egyszerűen növeld a
mennyiségeket, kb. 1,5-szeresére.